Indepartarea cosurilor si a punctelor negre, pe scurt, nu este cea mai buna optiune pentru a rezolva problema. Ideea este ca sunt multe persoane care au recurs la aceasta tehnica la un moment dat. Este posibil sa o faci fara a deteriora pielea?
Intrebarea de mai sus nu are un raspuns definitiv. Folosind tehnica corecta, exista mult mai putine sanse de a deteriora pielea atunci cand indepartati cosurile si punctele negre. Cu toate acestea, nu exista o garantie absoluta.
Trebuie spus clar ca nu este bine sa eliminati cosurile si punctele negre strangand cu degetele. Exista mai multe modalitati de a rezolva aceasta problema fara a recurge la eliminarea manuala directa. Dar daca o persoana prefera sa o faca cu mainile, este indicat ca o face corect. Cum? Despre asta vom vorbi in acest articol.
Cosuri si puncte negre
Este un fapt ca petele asociate acneei afecteaza aspectul fizic. Prin urmare, este logic ca oricine sa doreasca sa scape rapid de aceste rani.
Cu toate acestea, va dura timp pentru ca problema sa se rezolve de la sine. Intre timp, nu este usor sa te plimbi cu acele pete atragatoare ale pielii. De aceea multi aleg sa indeparteze cosurile si punctele negre cu propriile maini.
Problema este ca atunci cand le strangi, o parte din puroi iese, dar o alta parte este impinsa in interiorul porului. De asemenea, este posibil ca presiunea sa determine porii sa se extinda sub piele.
Indepartarea manuala a cosurilor si punctelor negre creste riscul de deteriorare a pielii. Din acelasi motiv, creste si riscul de a genera cicatrici de acnee. Cel mai bine este sa preferati alte metode.
Cand indepartati cosurile cu degetele, exista riscul ca o parte din puroi sa se extinda sub piele.
O varianta: nu le scoate
Primul lucru de luat in considerare este daca este intr-adevar convenabil sa eliminati manual cosurile si punctele negre. Ca regula generala, acest lucru nu trebuie incercat in urmatoarele cazuri:
- Cand bobul este rosu si nu are capul alb. Este o papule si este incomod sa o indepartati.
- Daca cosul este foarte mare, este inflamat si profund. Mai bine nu pune presiune.
- Cand pe piele se observa o pata mare si sensibila la atingere. Este posibil ca acesta sa fie un furuncul si in niciun caz sa nu incerce sa-l indepartezi.
In acelasi mod, si in ciuda faptului ca vatamarea nu intruneste caracteristicile de mai sus, este indicat sa evaluam optiunile care exista inainte de a incerca sa eliminati cosurile si cosurile cu propriile maini. Unele alternative ar putea fi urmatoarele:
- O compresa calda: consta in a pune pe cos o carpa moale, inmuiata in apa calda. Cand se raceste, inmuiati din nou in apa calda. Acest lucru il poate ajuta sa se scurga in mod natural. Se aplica cosurilor cu un punct alb mare, dar nu si punctelor negre.
- Extractie profesionala – Un dermatolog sau un estetician stie cum sa elimine cosurile si punctele negre fara a provoca niciun rau.
- Tratament localizat fara prescriptie medicala: exista diverse produse disponibile pe piata in acest scop. Ar trebui doar aplicate si asteptati sa actioneze. Fiecare aduce instructiunile corespunzatoare.
Scapa de cosuri si puncte negre fara a deteriora pielea
Daca alegeti sa eliminati manual cosurile si punctele negre, cel mai bine este sa aplicati o tehnica care sa minimizeze riscul de deteriorare. Primul lucru este sa va spalati bine mainile cu apa si sapun. In al doilea rand, dezinfectati zona de tratat cu alcool.
Extragerea cu acul
Trebuie sa dezinfectati un ac sau un ac cu alcool. Apoi, intepati foarte usor varful bobului.
Obiectivul este de a ridica dopul care este acolo. Acest lucru nu ar trebui sa provoace durere sau disconfort. Daca doare, inseamna ca este facut incorect.
Apoi, degetele trebuie infasurate intr-un servetel si asezate pe ambele parti ale bobului. In continuare, indepartati puroiul facand o miscare spre exterior, adica impotriva presiunii. La final, trebuie sa spalati zona cu sapun si sa aplicati alcool.
Cu tampoane de bumbac
Daca nu exista drenaj la deschiderea dopului cu acul, ceea ce se poate face este sa luati 2 tampoane de vata si sa aplicati o usoara presiune pe partile laterale ale cosului. Este important sa subliniem conceptul de presiune usoara . In niciun moment nu ar trebui sa fie intens.
Cu aceasta procedura este posibil ca cosul sa se scurga. Apoi, trebuie sa spalati zona si sa aplicati alcool.
Foloseste degetele pentru a elimina cosurile
Un moment bun pentru a scapa de cosuri si puncte negre este dupa dus, deoarece caldura si aburul iti deschid porii. Acest lucru faciliteaza drenajul. In acest caz, trebuie sa va infasurati degetele intr-o carpa curata sau bumbac.
Apoi, trebuie aplicata o presiune usoara pe ambele parti ale tibiei, facand o miscare de impingere in sus. Acest lucru nu ar trebui sa fie continuu, ci mai degraba ca o balansare: apasare usoara in sus, apoi pauza.
Acest lucru poate dura ceva timp, dar poate functiona. Treptat va avea loc drenarea.
Este necesar sa repetati pana nu mai iese puroi si sa nu aplicati niciodata presiune puternica. La final se spala si se aplica antiseptic.
Dupa dus este momentul ideal pentru a elimina manual cosurile, deoarece exista mai putin risc de deteriorare.
Sfaturi de retinut
Daca la aplicarea tehnicilor de indepartare a cosurilor si punctelor negre sarcina nu este indeplinita, cel mai bine este sa lasati totul asa cum este. Inseamna ca din anumite motive nu sunt gata sa fie exploatate. Fortarea situatiei are ca rezultat doar unele leziuni ale pielii.
Lucrul obisnuit este ca cosurile si punctele negre se vindeca dupa 5 pana la 7 zile, fara a fi nevoie sa le indepartati cu mainile. O tehnica prost folosita poate duce la efecte nedorite.
Un bob este gata pentru a fi extras atunci cand atinge un punct critic in care varful umflaturii este alb sau galben. Acneea chistica, in schimb, genereaza umflaturi rosii, fara puncte de alta culoare. Merge mult mai adanc si ar trebui sa fie vazut de un dermatolog.