Multi terapeutimaritali spun cuplurilor sa astepte mai putin de la partenerul lor. Daca vareduceti asteptarile, atunci nu veti fi dezamagit de partenerul dvs. Acest sfateste gresit. Donald Baucom, profesor de psihologie la Universitatea dinCarolina de Nord, a studiat asteptarile maritale pentru un deceniu. El adescoperit ca oamenii primesc ceea ce se asteapta.
Persoanele cuasteptari scazute tind sa fie in relatii in care sunt tratati prost, iarpersoanele cu asteptari mari tind sa fie in relatii in care sunt tratati bine. Acestlucru sugereaza ca, avand standarde inalte, aveti mult mai multe sanse saobtineti tipul de relatie pe care o doriti decat sa cautati in alta directie sisa lasati lucrurile sa mearga intr-o directie negativa.
Relatia „destul de buna”
Intr-o relatiebuna, oamenii au asteptari mari pentru modul in care sunt tratati. Se asteaptasa fie tratati cu bunatate, dragoste, afectiune si respect. Ei nu tolereazaabuzul emotional sau fizic. Se asteapta ca partenerul lor sa fie loial. Acestlucru nu inseamna ca se asteapta ca relatia lor sa fie libera de conflict.Chiar si cuplurile casatorite fericit sustin acest lucru. Conflictul estesanatos deoarece conduce la o mai buna intelegere.
Oamenii nu artrebui sa se astepte sa rezolve toate problemele din relatia lor. Studiile melede laborator de dragoste au descoperit ca aproape ⅔ de conflict de relatii esteperpetuu. Psihologii spun ca atunci cand alegeti un partener pe termen lung, vetialege in mod inevitabil un anumit set de probleme nerezolvate. Mai mult, estenerealist sa se astepte o relatie de vindecare a ranilor din copilarie sau de adeveni o cale spre iluminarea spirituala.
Eli Finkel,profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, incurajeaza cuplurile sa”recalibreze” asteptarile lor maritale pentru aceste nevoiexistentiale. Deci, nu va multumiti sa fiti tratati prost. Ca tata, cel mai bunmod de a promova iubirea fiicei sale este sa o trateze cu dragoste si respect,asa ca se va astepta sa fie tratata in acelasi mod de partenerul ei. Cuplurilearmonioase tin cont de anumite aspect importante.
Partenerii suntbuni prieteni. Ei au o viata sexuala satisfacatoare. Ei au incredere reciprocasi se angajeaza pe deplin intre ei. Ei pot gestiona conflictul constructiv.Asta inseamna ca pot ajunge la intelegerea reciproca si pot ajunge lacompromisuri care lucreaza in avantajul relatiei si nu in dezavantajul lor. Si sepot repara eficient cand se ranesc unul pe altul. Ei onoreaza visele pe care leau, chiar daca sunt diferite.
Ei creeaza unsistem de semnificatie partajat, cu valori comune si etica, credinte, ritualurisi obiective. Ei sunt de acord cu privire la simbolurile fundamentale precumceea ce este o casa, ceea ce este dragostea si cum sa-si ajute copiii. Sa teastepti la asta. O meriti. Nu este nerezonabil si este posibil. Intotdeauna artrebui sa stii cu certitudine ca meriti sa fii fericit si meriti sa ai relatiape care ti-o doresti cu partenerul tau. Nu lasa niciodata standardele jospentru ca nu vei obtine nimic bun in acest mod.