1. Istanbulul este pe doua continente
Sa incepem cu un clasic: Istanbulul traieste pe doua continente. Orasul este separat de Bosfor, o stramtoare si, astfel, este format dintr-o parte europeana si una asiatica. In general, 95% din Turcia se afla in Asia, iar 5% in Europa.
2. Ankara, nu Istanbul, este capitala Turciei
Multi oameni presupun ca Istanbulul este capitala Turciei, dar de fapt, orasul Ankara este capitala. Istanbulul se intampla sa fie cel mai mare oras al Turciei. Ankara a fost un important centru comercial de-a lungul istoriei Turciei si a crescut pentru a deveni un important centru comercial, de arta si cultural.
3. Numele original al Istanbulului este „Byzantium”
Numele „Byzantium” are origini grecesti si se refera la Byzas, fondatorul orasului. In 324, a fost redenumit „Constantinopol”, iar in 1930 a fost schimbat in Istanbul.
4. Povestea lui Mos Craciun isi are originea in Turcia
Nascut din parinti bogati, Nicolae a fost un sfant crestin si episcop grec de Myra, care s-a nascut in Patara. Odata ce parintii sai au murit, a primit o suma mare de avere, pe care o va oferi celor saraci si nevoiasi. Legenda spune ca ar arunca saci cu monede de aur pe cosurile caselor si le-a oferit fructe copiilor. Faptele sale bune s-au raspandit prin Europa, iar localnicii au inceput sa o integreze cu miturile si legendele lor.
5. Turcii iubesc ceaiul
Desi poate cunosti Turcia pentru cafeaua lor, 96% din populatie bea cel putin o ceasca de ceai pe zi. Ceaiul turcesc este robust si il servesc in pahare mici in forma de lalele. Asigurati-va ca incercati toate aromele lor extraordinare de ceai in timpul calatoriilor.
6. Numele „turcoaz” vine de fapt din Turcia
Turcoaz inseamna „piatra turceasca”. Frumosul mineral a venit in Europa din Orient prin Turcia si este una dintre cele mai vechi pietre pretioase din istorie. Au fost folosite pentru prima data ca amulete de soldatii turci.
7. Sportul national al Turciei este lupta cu petrol
Cunoscuta si sub denumirea de grease wrestling, luptele cu ulei este unul dintre cele mai vechi sporturi din Turcia. Cand se lupta cu ulei, luptatorii se stropesc cu ulei in prealabil si apoi isi infrunta adversarul.
8. In Turcia exista 82.693 de moschei
Turcia gazduieste unele dintre cele mai frumoase moschei din lume, deoarece aproximativ 99% dintre turci sunt musulmani. Una dintre cele mai uluitoare moschei din Turcia este Moscheea Sultanahmet, cunoscuta popular drept „Moscheea Albastra” din Istanbul.
9. Cafeaua le datoram turcilor
Desi cafeaua nu vine din Turcia, turcii au adus cafeaua in Europa in secolul al XVI-lea. Cand sunteti in Turcia, incercati cafeaua mocha clasica, preparata intr-un cezve, o oala mica de cupru.
10. Turcoaicele isi puteau lasa sotii pentru cafea
Da, ai citit bine. Cu cateva sute de ani in urma, femeile turcesti aveau temeiuri legale pentru a divorta daca sotii lor nu le puteau oferi ceva la fel de esential precum cafeaua.
11. Turcii isi iubesc painea
In Turcia, aproape fiecare masa vine cu paine proaspata (ekmek), iar cea mai buna parte a mesei este sa inmoaie sucurile si uleiurile altor feluri de mancare cu painea ta. Daruirea de ekmek este semnificativa in Turcia, deoarece, in credinta islamica, painea sustine viata. Din acest motiv, painea nu se iroseste niciodata.