Gelatina este un aliment hranitor care poate contribui la prevenirea si tratarea unor boli. Cu toate acestea, in sine nu este curativa sau medicinala. Vrei sa afli mai multe despre asta?
Gelatina fara aroma este un produs incolor, translucid si fara gust care se obtine din colagen din tesutul conjunctiv al animalelor. In general, este un ingredient care este folosit pentru a ingrosa jeleuri, sosuri, gume, prajituri, printre alte produse alimentare.
Cu toate acestea, dincolo de aceasta, este o proteina complexa care s-a dovedit ca ofera unele beneficii pentru sanatate. Desi nu este un aliment vindecator sau super puternic, continutul sau nutritional a fost asociat cu prevenirea si tratarea unor probleme de sanatate. Stiti cele 11 beneficii ale sale?
Proprietatile nutritionale ale gelatinei fara arome
Conform informatiilor din Encyclopedia of Food and Health , gelatina este o proteina insolubila care este obtinuta prin hidroliza colagenului, o structura de baza care se gaseste in piele, tendoane, oase si tesuturi conjunctive ale animalelor. Se remarca prin faptul ca este un produs cu aplicatii largi in industria cosmetica, farmaceutica, fotografica si alimentara.
Potrivit Wikipedia, gelatina fara aroma este formata din 98% si 99% proteine din colagen si intre 1% si 2% saruri minerale. Cu toate acestea, este o proteina incompleta, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali. Cei mai abundenti aminoacizi ai sai includ:
- Glicina: 27%.
- Prolina: 16%.
- Valina: 14%.
- Hidroxiprolina: 14%.
- Acid glutamic: 11%.
Cu toate acestea, respectiva compozitie de aminoacizi poate varia in functie de tipul de tesut animal utilizat in prepararea sa. Cu toate acestea, in general, gelatina este sursa alimentara cu cea mai mare glicina, un aminoacid foarte important pentru sanatate.
In ceea ce priveste alti nutrienti, care sunt minimi, acesta poate furniza vitamine si minerale precum sodiu, calciu, fosfor si acid folic, conform SELF Nutrition Data.
Gelatina fara aroma: 11 beneficii pentru sanatate
Inainte de a cunoaste beneficiile gelatinei fara aroma pentru sanatate, este important sa facem cateva precizari. In primul rand, negand ceea ce sustin unii, nu este un aliment „vindecator” sau „super puternic” impotriva bolilor. Desi a demonstrat efecte benefice, nu exista dovezi ca poate fi un remediu pentru problemele de sanatate.
Din cauza celor de mai sus, un alt lucru de care trebuie luat in considerare este ca nu este un substitut pentru tratamentele medicale. In unele cazuri, poate fi considerat un adjuvant pentru ameliorarea simptomelor unor boli. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie un tratament de prima linie. Cand aveti indoieli, cel mai bine este sa consultati un medic.
1. Ajuta la gestionarea zaharului din sange
Glicina este unul dintre aminoacizii pe care ii contine gelatina. Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Endocrinological Investigation , acest aminoacid poate ajuta pacientii cu diabet de tip 2 sa isi gestioneze starea.
Mai exact, ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahar din sange si previne complicatiile asociate cu inflamatia.
Gelatina fara aroma are efecte pozitive pentru pacientii cu diabet. Cu toate acestea, nu ar trebui sa va inlocuiasca tratamentul.
2. Imbunatateste digestia
Gelatina este un aliment hidrofil, adica atrage lichidele, chiar si atunci cand este deja gatita. Aceasta calitate il face un complement pentru sistemul digestiv, deoarece ajuta la retinerea sucurilor din stomac pentru a facilita digestia meselor.
Absorbtia sa imbunatateste miscarea intestinala. In acelasi timp, favorizeaza expulzarea deseurilor care sunt de obicei retinute in colon. In plus, datorita contributiei sale de glicina, ajuta la refacerea mucoasei gastrice. In acest sens, optimizeaza asimilarea nutrientilor si previne dezvoltarea bolilor digestive.
3. Imbunatateste sanatatea articulatiilor si a oaselor
Gelatina se remarca printr-o concentratie semnificativa de aminoacizi esentiali. Din acest motiv, este un bun supliment pentru mentinerea sanatatii oaselor si cartilajelor articulatiilor.
Desi dovezile sunt limitate, se crede ca proprietatile sale antiinflamatorii combate afectiunile din aceste sisteme. De altfel, dupa cum concluzioneaza un studiu publicat in Seminars in Arthritis and Rheumatism , ar putea reduce riscul de boli precum artrita si osteoartrita.
4. Contine proteine
Dupa cum am indicat deja, gelatina este alcatuita din peste 90% proteine cu valoare biologica ridicata. Acestea, pe langa cresterea energiei, contribuie la castigarea masei musculare si la imbunatatirea performantei fizice.
Este recomandat sportivilor si femeilor insarcinate, deoarece aminoacizii sai sunt usor absorbiti. Acest lucru face ca celulele sa profite mai usor de ele.
Atat sportivii, cat si femeile insarcinate si adultii in varsta beneficiaza de consumul de gelatina datorita continutului de proteine.
5. Ajuta la intarirea unghiilor si parului
Unghiile si parul pot beneficia si de aminoacizii continuti de gelatina. Aceste proprietati pot fi utilizate atat cu consumul sau, cat si cu aplicarea sa externa. De fapt, multe produse pentru par il contin printre ingredientele lor.
6. Ajuta la imbunatatirea aspectului pielii
Colagenul este una dintre substantele cele mai utilizate la fabricarea cremelor si a tratamentelor cosmetice pentru ingrijirea pielii. Deoarece gelatina este facuta din colagen gatit, furnizeaza aminoacizii necesari pentru a mentine pielea tanara si sanatoasa.
Consumul si utilizarea locala a acestuia ajuta la minimizarea efectelor negative ale soarelui si toxinelor. Mai mult, asa cum este detaliat intr-un studiu publicat in Journal of the Science of Food and Agriculture , consumul de colagen imbunatateste umiditatea faciala si reduce ridurile la oameni.
7. Ajuta la reducerea anxietatii si stresului
Glicina continuta in acest ingredient actioneaza si ca un calmant natural al durerii. Din acest motiv, minimizeaza productia excesiva de norepinefrina, un hormon legat de starile de anxietate si panica. Fiind absorbit in organism, echilibreaza activitatea sistemului nervos. La randul sau, incetineste hormonii de stres.
Nutrientii din gelatina fara arome au un efect pozitiv asupra sanatatii mintale. Ele ajuta la reducerea starilor de stres si anxietate.
8. Ajuta la protejarea peretelui intestinal
Compusii de gelatina sunt utili in reducerea permeabilitatii intestinului. Prin urmare, ajuta la repararea peretelui intestinal care este adesea iritat de intolerante alimentare si unele boli.
Aceasta calitate contribuie la imbunatatirea procesului de absorbtie a nutrientilor din alimente. Astfel, este cheia mentinerea corpului in stare optima.
9. Promoveaza o calitate buna a somnului
Ai probleme cu adormirea? Insomniacii pot face fata acestor probleme incluzand o mica portie de gelatina in dieta lor.
Aminoacizii, in special glicina, au demonstrat efecte pozitive asupra calitatii somnului. Potrivit unui studiu publicat in Sleep and Biological Rhythms , glicina poate juca un rol de stimulator al somnului.
10. Ajutor impotriva excesului de greutate
Gelatina este saraca in calorii si bogata in proteine de inalta calitate. Din acest motiv, acest ingredient este un supliment bun pentru cei care incearca sa slabeasca.
Desi nu exista dovezi care sa lege consumul de gelatina cu pierderea in greutate, unele studii arata ca aportul optim de proteine joaca un rol cheie in gestionarea greutatii corporale.
Motivul? Proteinele limiteaza dorinta nesatioasa de a manca calorii. In acelasi timp, ajuta la cresterea consumului de energie in timpul activitatilor solicitante din punct de vedere fizic.
Consumul de gelatina scade anxietatea de a manca si, in consecinta, contribuie la pierderea in greutate.
11. Accelereaza vindecarea ranilor
Un studiu recent publicat in Journal of Biomaterials Applications a constatat ca gelatina are activitate de vindecare. Prin urmare, poate fi un adjuvant in cazul ranilor superficiale. Se crede chiar ca are efecte pozitive in cazul leziunilor interne precum ulcerul. Desi dovezile lipsesc.
Gelatina fara aroma este un complement
Studiile au descoperit efecte pozitive ale gelatinei fara arome ca supliment alimentar. Cu toate acestea, constatarile sunt insuficiente pentru a considera ca este un remediu. Prin urmare, este convenabil sa-l consumi ca parte a unei alimentatii sanatoase si echilibrate. In caz de probleme de sanatate, cel mai bine este sa consultati un medic.