Credeti sau nu, exista beneficii in utilizarea tehnologiei asa cum o fac adolescentii. Am intrebat o mana de copii cu varste cuprinse intre 11 si 17 ani fara de ce aplicatii si instrumente nu ar putea trai. Raspunsurile lor m-au facut sa-mi pun la indoiala propriile obiceiuri: de ce folosesc e-mailul pentru a comunica cu prietenii mei? De ce impartasesc doar cele mai bune fotografii ale mele?
Adolescentii sunt printre cei mai creativi utilizatori ai tehnologiei, in parte pentru ca nu au presupunerile adultilor cu privire la modul in care ar trebui sa functioneze lucrurile.
Cu un smartphone, multi adolescenti pot ramane online practic tot timpul, schimband modul in care raman in contact cu prietenii lor si modul in care se exprima.
Snapchat, aplicatia de partajare a fotografiilor care dispare dupa cateva secunde, ii incurca adesea pe adultii care considera fotografiile formale si chiar permanente. Dar adolescentilor le place pentru ceea ce pot comunica prin fotografiile instantanee, in special fotografiile de unica folosinta.
Nu recomand ca toata lumea sa inceapa sa foloseasca Snapchat imediat, dar ce zici sa incerci.
Am facut-o timp de o saptamana, cu parintii mei septuagenari amabili. Dupa cateva incercari esuate, mi-au trimis „snaps” (sau take): tatal meu incerca sa-si faca valiza, mama facea mute amuzante. Le-am trimis o fotografie cu rosiile din gradina mea.
Mamei mele nu i-a placut cat de repede au disparut fotografiile. Dar tatal meu a crezut ca este o modalitate buna de a tine pasul cu activitatile copiilor si nepotilor sai. Capacitatea de a comunica cu parintii mei prin mesaje scurte mi-a oferit posibilitatea de a pastra legatura cu ei chiar si atunci cand nu am avut timp sa sun sau sa scriu.
Experienta ne-a aratat mai presus de toate ca ar trebui sa impartasim mult mai multe fotografii. Instantaneele pe care le trimitem nu sunt „importante”, dar impartasirea acelor momente ne aduce mai aproape.
In conversatiile mele cu adolescentii – si cu sociologii care ii studiaza – am gasit patru practici care ar putea schimba modul in care adultii folosesc tehnologia:
Doar 6% dintre adolescenti fac schimb de e-mailuri zilnic, potrivit Pew Research Center, un think tank din Washington. Baietii rezerva e-mailul pentru comunicari oficiale.
„E-mailul este pentru aplicatiile la facultate”, spune Ryan Orbuch, un student de 17 ani din Colorado.
In schimb, Orbuch utilizeaza diverse aplicatii de mesagerie, in functie de persoanele cu care doriti sa comunicati. De exemplu, foloseste Snapchat pentru conversatii unu-la-unu, Facebook Messenger pentru chat-uri de grup si Twitter pentru persoane pe care nu le cunoaste personal.
Pentru adolescenti si adulti deopotriva, calitatea unei aplicatii de mesagerie instantanee depinde de grupul de persoane la care puteti ajunge cu ea. Lectia pentru adulti este ca aceste noi instrumente, cum ar fi WhatsApp, elimina formalitatile din e-mail. Fara „Draga” sau „Cu stima”.
Aceste aplicatii gestioneaza mai bine conversatiile: Facebook Messenger va permite sa va eliminati din conversatiile care sunt irelevante pentru dvs.
Astazi, 91% dintre adolescenti posteaza o fotografie cu ei insisi pe retelele de socializare, potrivit Pew. Fotografiile si videoclipurile scurte partajate pe Instagram sau Vine pot surprinde un moment amuzant sau pot comunica ceva care, in scris, ar putea jigni sau supara parintii. Lectia pentru adulti este ca cineva poate exprima lucruri in imagini care ar dura mai mult timp pentru a scrie sau a citi.
„Nu puteai vedea 50 de postari si mesaje de la oameni la fel de repede ca 50 de postari pe Instagram”, spune Kapp Singer, 14 ani, in San Francisco.
Dar cine vrea sa vada toate acele imagini? Impartasirea excesiva poate irita si adolescentii. Instagram si alte aplicatii foto sunt de fapt un antidot: in loc sa umple tava tuturor, oamenii partajeaza o fotografie, in timp ce utilizatorii aleg pe cine sa urmareasca. Daca cineva spune prea multe, pur si simplu il puteti anula sau dezactiva sunetul.
Si nu te limita la fotografii. „Emoji” colorate sunt disponibile pe tastaturile iPhone si pe telefoanele care ruleaza sistemul de operare Android, pe care multi il folosesc pentru a sublinia emotiile in mesajele lor. Daca vi se par prea mici, puteti incerca „autocolantele” mai mari in stil de desene animate, gasite pe Facebook Messenger si alte servicii de mesagerie.
Adultii presupun ca tinerilor nu le pasa de intimitate. Dar 58% dintre adolescentii utilizatori ai retelelor de socializare spun ca isi mascheaza mesajele, potrivit Pew, folosind imagini inscrutabile si glume criptice pentru a comunica in cod.
„Adolescentii cresc intr-o lume in care considera supravegherea de la sine inteles”, spune expertul in retelele sociale Danah Boyd.
Natalie Jaffe, o tanara de 17 ani din Pittsburgh, spune ca modifica ceea ce impartaseste in functie de cine il va putea vedea. „Ma asigur doar ca ceea ce postez este adecvat”, spune ea, constienta de faptul ca cei 600 de urmaritori ai ei Instagram includ atat prietenii, cat si parintii ei.
Lectia: se poate fi in „public” fara a impartasi lucruri jenante pentru posteritate.
Motivul pentru care adolescentii sunt atat de entuziasmati de adoptarea noii tehnologii nu este pentru ca cunosc in mod natural aceasta tehnologie, ci pentru ca nu le este frica sa incerce ceva nou.
Adolescentii gandesc astfel: „Cum pot incerca sa experimentez si sa inclin acest lucru la vointa mea si sa-l fac sa faca ceea ce vreau?” explica Amanda Lenhart, de la Pew, care studiaza utilizarea tehnologiei de catre tineri.
Uneori inventeaza noi utilizari. Pe Venmo, o aplicatie pentru schimbul de sume mici de bani, adolescentii isi platesc prietenilor 1 USD sau o alta suma simbolica pentru a spune „multumesc”. Este ca butonul „Like”, dar cu o valoare monetara.
Lectia pentru adulti este ca experimentarea este la fel de importanta ca instructiunile. Nu va descurajati daca nu va dezvoltati o abilitate instantaneu. Vorbeste cu un adolescent – vei fi surprins de ce poti invata de la ei.