Sezonul uraganelor din 2020 din Atlantic continua sa se dezlantuie cu uraganul Eta

Cea de-a 28-a furtuna numita a sezonului epic al uraganelor din Atlantic s-a format ieri si se indreapta spre America Centrala sub numele de Uraganul Eta astazi. Asta leaga recordul cu 2005 pentru cele mai multe furtuni suficient de puternice pentru a castiga un nume intr-un singur sezon.

Acesta este, de asemenea, cel de-al 12-lea uragan care se formeaza in acest sezon, ceea ce s-a intamplat doar de trei ori inainte, potrivit Phil Klotzbach , cercetator in cadrul Departamentului de Stiinte Atmosferice de la Universitatea de Stat din Colorado.

Organizatia Meteorologica Mondiala a ramas fara nume pe lista sa alfabetica la mijlocul lunii septembrie, mai ramanand mai mult de doua luni pentru sezonul 2020. Aceasta a fortat agentia sa apeleze la literele grecesti pentru numele furtunilor pentru a doua oara in istoria sa. Dar aceasta este prima data cand Eta a fost folosita de cand o furtuna a ramas fara nume in 2005. (Centrul National pentru Uragane nu a fost vazut pana la o revizuire de rutina dupa sezon ).

Imaginile prin satelit de inalta rezolutie au facilitat identificarea furtunilor care ar putea sa nu fi fost observate in urma cu 30 sau 40 de ani in urma, urmaritorilor de furtuni, potrivit Klotzbach. Dar 2020 a fost inca extrem de activ, inregistrand deja mai mult de doua ori mai multe furtuni numite comparativ cu un sezon mediu.

Furtunile individuale din acest sezon sunt, de asemenea, incredibil de active, cu unele intariri rapide pe perioade scurte de timp. Eta este al cincilea uragan consecutiv care se intensifica rapid in acest sezon. Furtunile cu intensificare rapida precum Eta devin din ce in ce mai frecvente odata cu schimbarile climatice.

Sezonul oficial al uraganelor nu se incheie pana la 30 noiembrie, asa ca mai este timp sa batem recordul din 2005 pentru majoritatea furtunilor. „Cotele favorizeaza cu siguranta o noua furtuna sau doua care se vor forma in noiembrie”, a declarat Klotzbach pentru The New York Times astazi. „Se estimeaza ca mediul pe scara larga, in special in Caraibe, va ramane mai favorabil decat in ​​mod normal pentru acest tarziu in sezonul uraganelor.”

Luna trecuta, Hurricane Delta a devenit cea de-a 10-a furtuna numita care a ajuns in SUA intr-un singur sezon. 2020 a egalat, de asemenea, 2011 si 2017 pentru numarul record de dezastre meteorologice si climatice, provocand pierderi de cel putin 1 miliard de dolari.

Eta se asteapta sa ajunga pe coasta de nord-est a Nicaragua ca un uragan major – poate la fel de puternic ca si categoria 4 – astazi. Ar putea aduce cu sine „valuri de furtuna care pun viata in pericol, vanturi catastrofale, inundatii fulgeratoare si alunecari de teren”, potrivit unui ET de la ora 10:00 aviz al Centrului National pentru Uragane. Daca aterizeaza ca un uragan de categoria 4 in Nicaragua, Klotzbach spune loveasca ca ar fi cel mai puternic sa tara de la uraganul Felix, o furtuna de categoria 5, in 2007. Felix a fost atat de devastator incat numele – ca Katrina si alti patru in 2005 – a fost pensionat dupa sfarsitul sezonului.