Semne si simptome ale tulburarilor de spectru autist

Tulburarea din spectrul autist (ASD) este o dizabilitate de dezvoltare cauzata de diferentele din creier. Oamenii de stiinta nu stiu inca exact ce cauzeaza aceste diferente pentru majoritatea persoanelor cu TSA. Cu toate acestea, unii oameni cu TSA au o diferenta cunoscuta, cum ar fi o afectiune genetica. Exista mai multe cauze ale TSA, desi majoritatea nu sunt inca cunoscute.

Adesea nu exista nimic despre cum arata persoanele cu TSA care sa le deosebeasca de alte persoane, dar acestea pot comunica, interactiona, se comporta si pot invata in moduri diferite de majoritatea celorlalti oameni. Abilitatile de invatare, gandire si rezolvare a problemelor persoanelor cu TSA pot varia de la supradotati la cei cu dificultati severe. Unele persoane cu TSA au nevoie de mult ajutor in viata lor de zi cu zi; altii au nevoie de mai putin.

Un diagnostic al ASD include acum mai multe afectiuni care erau diagnosticate separat: tulburare autista, tulburare de dezvoltare omniprezenta nespecificata altfel (PDD-NOS) si sindromul Asperger. Aceste afectiuni sunt acum denumite tulburari din spectrul autist.

ASD incepe inainte de varsta de 3 ani si dureaza de-a lungul vietii unei persoane, desi simptomele se pot imbunatati in timp. Unii copii cu TSA prezinta indicii despre problemele viitoare in primele cateva luni de viata. La altii, simptomele pot sa nu apara pana la 24 de luni sau mai tarziu. Unii copii cu ASD par sa se dezvolte normal pana la varsta cuprinsa intre 18 si 24 de luni si apoi inceteaza sa dobandeasca noi abilitati sau isi pierd abilitatile pe care le-au avut candva. Studiile au aratat ca o treime pana la jumatate dintre parintii copiilor cu TSA au observat o problema inainte de prima zi de nastere a copilului lor si aproape 80% -90% au vazut probleme la varsta de 24 de luni.

Este important de retinut ca unele persoane fara TSA ar putea avea si unele dintre aceste simptome. Dar pentru persoanele cu TSA, deficientele fac viata foarte provocatoare.

Problemele sociale sunt unul dintre cele mai frecvente simptome in toate tipurile de TSA. Persoanele cu ASD nu au doar „dificultati” sociale precum timiditatea. Problemele sociale pe care le au cauzeaza probleme grave in viata de zi cu zi.

Exemple de probleme sociale legate de ASD:

Nu raspunde la nume pana la varsta de 12 luni
Evita contactul cu ochii
Prefera sa se joace singur
Nu impartaseste interese altora
Interactioneaza numai pentru a atinge obiectivul dorit
Are expresii faciale plate sau inadecvate
Nu intelege limitele spatiului personal
Evita sau rezista contactului fizic
Nu este mangaiat de altii in timpul primejdiei
Are probleme in a intelege sentimentele altor persoane sau a vorbi despre propriile sentimente

Copiii tipici sunt foarte interesati de lume si de oamenii din jur. Pana la prima zi de nastere, un copil tipic interactioneaza cu ceilalti, privind oamenii in ochi, copiind cuvinte si actiuni si folosind gesturi simple, cum ar fi aplauda si fluturand „pa la revedere”. Copiii tipici arata, de asemenea, interese in jocurile sociale, cum ar fi peek-a-boo si pat-a-cake. Dar un copil mic cu ASD ar putea avea dificultati foarte mari in a invata sa interactioneze cu alte persoane.

Unele persoane cu ASD s-ar putea sa nu fie deloc interesate de alte persoane. Altii ar putea dori prieteni, dar nu inteleg cum sa dezvolte prietenii. Multi copii cu ASD au foarte greu sa invete sa se transforme si sa imparta – mult mai mult decat alti copii. Acest lucru ii poate face pe ceilalti copii sa nu doreasca sa se joace cu ei.

Persoanele cu ASD ar putea avea probleme cu afisarea sau vorbirea despre sentimentele lor. De asemenea, s-ar putea sa aiba probleme in intelegerea sentimentelor altora. Multi oameni cu ASD sunt foarte sensibili la a fi atinsi si ar putea sa nu doreasca sa fie tinuti sau mangaiati. Comportamentele de auto-stimulare (de exemplu, agitarea bratelor peste si peste) sunt frecvente in randul persoanelor cu TSA. Anxietatea si depresia afecteaza, de asemenea, unele persoane cu ASD. Toate aceste simptome pot face si alte probleme sociale mai greu de gestionat.