Exista multe fapte curioase despre marile genii ale istoriei. La urma urmei, niciunul dintre ei nu era o persoana obisnuita. Atitudinea lor inovatoare i-a determinat sa aiba obiceiuri neobisnuite si sa traiasca episoade surprinzatoare.
Exista multe povesti, legende si mituri in jurul marilor genii ale istoriei. Desi nu este o regula fixa, oamenii cu un talent exceptional au de obicei niste excentricitati care atrag atentia . Exista o anumita fascinatie in a descoperi cum se aseamana si cum difera de ceilalti muritori.
Este adevarat ca nici macar nu este usor sa spui care sunt marile genii ale istoriei si cine nu . De fapt, nu exista o definitie unanima a ceea ce este geniul. Exista multe genii necunoscute care poate nu si-au putut transforma ideile intr-un anumit produs sau nu au avut ocazia sa-si exploreze capacitatile.
Din acest motiv, in acest caz ne vom referi la marile genii ale istoriei care ne sunt familiare sau care au fost catalogate ca atare pentru contributiile lor. Multi dintre ei au avut obiceiuri neobisnuite sau au trecut prin situatii izbitoare . Sa vedem acele fapte curioase despre ei.
Unul dintre marile genii ale istoriei: Leonardo
Sa incepem prin a vorbi despre cine considera multi numarul unu dintre marile genii ale istoriei: Leonardo Da Vinci. Unul dintre cele mai izbitoare fapte despre acest personaj este pasiunea lui pentru amanare. Desi a facut cateva dintre inventiile sale, au fost multe altele pe care le-a lasat la jumatatea drumului. Avea atat de multe idei in cap incat ii era greu sa se concentreze.
Unul dintre faptele izbitoare despre Leonardo este ca nu a primit cu adevarat o educatie formala atenta. A fost invatat sa citeasca si sa scrie, precum si cateva notiuni de aritmetica, dar nimic mai mult decat atat. Tot restul invatarii sale a fost autodidact . A invatat singur sa vorbeasca latina, care era limba stiintei in vremea lui. Si matematica avansata a intrat in viata lui dupa ce a implinit 30 de ani.
Exista o versiune cu o anumita baza pe participarea lui Leonardo la elaborarea faimosului „Mantale din Torino”. Exista motive sa credem ca aceasta celebra relicva ar fi fost un experiment artizanal in fotografia incipienta si ca figura stampilata pe ea ar fi cea a lui Leonardo Da Vinci insusi.
Alte mari genii ale istoriei si curiozitatile lor
Un alt dintre marile genii ale istoriei a fost Thomas Alva Edison. Se stie ca si-a infiintat propria fabrica de inventii. Scopul sau initial a fost sa dezvolte o inventie la fiecare 10 ani. Totusi, si spre surprinderea lui, a facut, in medie, o inventie la fiecare cinci zile. De aceea ii sunt atribuite 1.300 de inventii.
Era si un barbat stilat. I-a cerut sotiei sale in casatorie folosind codul Morse . Se spune ca, pentru a-si alerta contemporanii despre pericolele curentului alternativ, a electrocutat un elefant de circ. Nu avem nicio dovada ca acesta a fost intr-adevar cazul si, cu siguranta, astazi un asemenea act de cruzime nu ar fi permis.
Un alt dintre marile genii ale istoriei a fost Alexander Graham Bell, care multa vreme a fost considerat inventatorul telefonului. S-a descoperit ca nu a inventat acest dispozitiv, dar, pe de alta parte, a proiectat „fotofonul”, dispozitiv cu care a pus bazele telefoniei mobile si fibrei optice .
Mai multe curiozitati ale marilor genii ale istoriei
Benjamin Franklin este inca unul dintre marile genii ale istoriei care apar in orice clasament pe aceasta tema. Era convins ca temperaturile scazute produc un fel de „resetare” care ar imbunatati eficienta proceselor organice, inclusiv a creierului. Cu alte cuvinte: nimic mai bun pentru a te trezi decat un bun dus rece.
Igor Stravinsky, marele compozitor, a avut o idee analoga cu cea a lui Franklin. Totusi, din punctul sau de vedere, pentru a realiza aceasta resetare, cel mai bine era sa ne mentinem corpul intr-o pozitie inversata timp de 15 minute. Si vorbind despre Franklin, multi folosesc una dintre inventiile sale, dar putini stiu ca el a fost autorul ideii: balansoarul.
Unul dintre marile genii ale istoriei a fost Thomas Young , inventatorul teoriei luminii. Abilitatile lui erau extraordinare. A invatat sa citeasca la 2 ani si la 4 ani citise deja Biblia de doua ori . De-a lungul vietii, a reusit sa vorbeasca 12 limbi si sa cante la diferite instrumente muzicale. Pe langa fizica, era interesat si de descifrarea hieroglifelor egiptene. Un geniu cu toate literele.