Cum prepari un flat white? 5 sfaturi simple

Sursa foto: https://unsplash.com

Daca ai auzit macar o data de flat white, stii deja ca este o bautura pe baza de cafea. Aceasta a fost inventata in jurul anilor ‘70, in Australia sau Noua Zeelanda, ca o alternativa la clasicul cappuccino.

Flat white contine un shot de espresso, simplu sau dublu, peste care se adauga laptele spumat. Desi pare identic cu ceea ce stim drept cappuccino, diferenta dintre ele este raportul de espresso si lapte.

Prepararea unui flat white variaza, de la un bar la altul, dar trebuie sa retii ca aceasta bautura are o densitate mai redusa decat un latte sau un cappuccino, deoarece se foloseste microspuma, in locul obisnuitei spume de lapte. Descopera cum prepari un flat white, cu ajutorul sfaturilor de mai jos!

Descriere

Flat White este o bautura confundata adesea cu un cappuccino sau caffe latte. Este adevarat ca atat flat white, cat si latte sau cappuccino, sunt cremoase si au la baza un espresso cu unul sau doua shoturi de cafea. Totusi, intr-un flat white vei simti mai intens gustul de espresso, pentru ca se adauga o cantitate mai mica de lapte.

Pe langa doza de espresso, laptele este un ingredient esential, desi difera modul in care este amestecat sau inspumat. Pentru un flat white, se creaza o microspuma texturata, care se adauga dupa shotul de espresso, intr-o ceasca de aproximativ 150 de grame. Rezultatul? O bautura fina, cu gust puternic de espresso. Straturile de spuma sunt amestecate cu laptele aburind, reiesind o spuma aproape inexistenta, foarte aerata.

Ingrediente

Daca vrei sa prepari un flat white la tine acasa, poti sa ai nevoie de un singur lucru: espressor. Acest aparat iti pregateste bautura preferata pe loc, fiindca de regula, beneficiaza de o rasnita incorporata pentru macinarea cafelei proaspete sau de capsule cu gust intens. Un espressor de calitate iti permite prepararea unui flat white, pentru ca cele mai multe dintre modele sunt dotate si cu recipient pentru spumarea laptelui.

Totusi, daca vrei sa pregatesti un flat white dupa metoda manuala, poti sa obtii un rezultat similar ca in cazul folosirii unui espressor. 

Mod de preparare

Atunci cand alegi sa folosesti un espressor, nu trebuie decat sa optezi pentru capsula preferata si sa spumezi laptele folosind sistemul incorporat. Ulterior, vei adauga laptele spumat, cu lingurita, peste bautura din ceasca.

Te ocupi personal de reteta? Iata sfaturile utile:

  • Preincalzeste cana in care vei servi un flat white si ocupa-te de cele doua doze de espresso. Poti folosi cafea macinata, pentru a obtine cantitatea de care ai nevoie sau de capsule, pe care sa le adaugi in espressor.

  • Ai nevoie de lapte rece, de o cana speciala pentru spumare si de o bagheta utila de frotare. Acest pas este obligatoriu doar daca nu detii un espressor, care are deja acest serviciu incorporat.

  • Urmeaza cea mai importanta parte in crearea unui flat white: spumarea laptelui. Acesta trebuie sa ajunga la aproximativ 60 de grade Celsius. Va trebui sa obtii o spuma pufoasa si sa realizezi miscari circulare, cu cana de lapte, astfel incat sa extinzi lichidul.

  • Dupa ce ai creat spuma, loveste usor cana de lapte de blatul de lucru, pentru a uniformiza bulele de aer. In acest fel, spuma se uniformizeaza si se subtiaza.

  • Adauga spuma creata direct in ceasca in care ai pus dozele de espresso. 

Pentru a crea un flat white intens si delicios, ai nevoie de o doza de espresso, de lapte sau doar de un aparat profesionist, care sa-l pregateasca pentru tine. Nu ramane decat sa experimentezi, pentru a observa care este reteta care-ti place cel mai mult.