Beneficii ale jocului in aer liber pentru copii

Odata cu venirea verii, timpul ne cere sa petrecem mai mult timp in aer liber. Cu toate acestea, aparitia noilor tehnologii inseamna ca copiii nostri petrec mai putin timp decat inainte pe strada. Vorbim despre beneficiile de a face acest lucru si va oferim cateva idei pentru a le face mai usor.

Stim ca vremurile s-au schimbat; ca nimic nu mai e ca inainte si ca in alte vremuri era mai multa siguranta pe strazi. Si, in ciuda tuturor, copiii sunt inca copii si esenta lor nu s-a schimbat. Au nevoie sa alerge, sa sara, sa mearga, sa-si trezeasca instinctele pentru ca creierul lor sa se dezvolte intr-un mod sanatos.

Ei au nevoie de el si noi avem nevoie de el. De aceea, cand eram copii, parintii nostri trebuiau sa ne sune sa venim acasa in timp ce noi le intrebam „inca 5 minute, te rog” si din acelasi motiv, astazi ne simtim atat de bine sa iesim afara, nu doar cand ne simtim stresati, dar in orice zi, indiferent de circumstante.

De aceea am vrut astazi sa dedicam un articol importantei ca copiii sa petreaca timpul in aer liber. Bucurarea de mediu, dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor, petrecerea timpului cu alti copii, dar si, mai ales, cu tine acum ca sunt mici.

Mai jos va vom spune despre beneficiile de a o face si cateva idei pentru ca petrecerea timpului departe de casa sa fie ceva distractiv pentru toata lumea; mare si mai in varsta. De asemenea, pe  Kidszone.ro gasesti o selectie de jocuri si activitati pentru copii in aer liber.

6 beneficii ale copiilor petrecute in aer liber

Psihologii copii si pediatrii sunt clari: un copil care petrece timp de calitate pe strada este un copil mai fericit si va vom spune de ce:

  • – Isi imbunatatesc sanatatea: deoarece fac mai mult exercitii fizice si, in plus, fiind expusi la soare (intotdeauna cu protectie, desigur) le ofera vitamina D.
  • – Isi imbunatatesc starea emotionala: pentru ca elibereaza stresul de zi cu zi, mai ales in timpul scolii. Trebuie avut in vedere ca stresul la copii nu se manifesta la fel de clar ca la adulti, dar asta nu inseamna ca nu este prezent.
  • – Le imbunatateste dezvoltarea cognitiva: deoarece exista mult mai multi stimuli pe strada, mai multe puncte de privit si diferite moduri de a interactiona cu ceea ce se intampla in jurul lor. Dezvoltarea va fi una sau alta in functie de momentul vital al copilului.
  • – Iti dezvolta imaginatia: din acelasi motiv pentru care spuneam inainte ca ai avut mai multi stimuli si asta iti permite si sa traiesti sau sa retraiesti diferite scene in minte.
  • – Dezvoltarea abilitatilor sociale: in cazul in care mergi in locuri in care ai sau poti interactiona cu alti copii sau adulti care nu sunt cei obisnuiti in mediul tau.
  • – Ei descopera natura cu ochii lor: si nu exista nimic mai imbucurator decat sa invete direct; atingeti noi texturi, simtiti diferite arome etc.

Dupa cum puteti vedea, petrecerea timpului in aer liber are numeroase beneficii pentru copii. Daca, in plus, voi sunteti cei care ii insotiti in acele momente, efectul este si mai mare si legaturile cu ei sunt imbunatatite.

Activitati de bucurat in aer liber si cu familia

Ne aflam in cel mai usor moment sa ne bucuram de aer liber alaturi de copiii nostri si fara a fi nevoie sa facem investitii mari. De aceea propunem:

  • – Escapade la munte: sunt multe trasee pregatite pentru ca micii aventurieri sa se poata bucura, inca de mici, de natura care ii inconjoara. Nu uita sa aduci o cutie de pranz si o sticla ca sa-si recapete fortele si sa o faca cu propriile obiecte. In functie de varsta pe care o are, ii va placea sa-si duca mancarea si apa in rucsacul propriilor copii, asa ca nu ratati ocazia de a-l invata sa-si asume responsabilitatea din acest act simplu.
  • – Evadare la plaja: unde nu poti rata jocurile pe nisip si pentru asta va trebui sa mergi echipat cu setul de plaja care include o lopata, o galeata si figurine pentru a decora acel castel pe care urmeaza sa-l faci impreuna. Iti plac povestile de aventura, piratii, printesele si printii? Este timpul sa-i arati micutului tau ca si tu ai multa imaginatie.
  • Camping in gradina: sau daca aveti o terasa mare, aceasta va poate fi folosita si pentru a petrece o noapte spunand povesti, luand masa in aer liber si bucurandu-va de noptile de vara, la adapost de un cort pentru copii pe care, bineinteles, atunci il puteti pune la acasa si profita de asta tot anul.

Vezi ca sunt 3 idei foarte de baza, dar uita-te la toate beneficiile pe care ti le aduce realizarea lor.